Over Bootcamp 'De kracht van Samenwerken' (Antwerpen)

Bootcamp 'De kracht van Samenwerken' (Antwerpen)

Waarom deelnemen aan dit bootcamp? 

Intersectoraal samenwerken is een krachtig instrument. Het laat sociale ondernemingen toe om samen een integrale aanpak te ontwikkelen rond complexe maatschappelijke uitdagingen, maar ook om de kwaliteit en toegankelijkheid van de dienst- en hulpverlening voor (kwetsbare) burgers te verhogen en om zelf bij te leren als organisatie, team of individuele professional. Door gericht onze expertise te bundelen, bouwen we dus verder aan bruggen tussen sectoren, beleidsdomeinen of beroepsgroepen en overstijgen we ook deels de fragmentering van taken, middelen en verantwoordelijkheden in het brede sociale beleidsveld.

Maar dat betekent uiteraard niet dat de vele voordelen van samenwerking ons in de praktijk telkens zomaar komen aangevlogen. Elke samenwerking heeft een eigen dynamiek en brengt vaak heel uiteenlopende belangen, visies, kennis, regelgeving en verwachtingen aan de oppervlakte. Het vormt tegelijk de kracht én een mogelijke valkuil voor het uitbouwen van een effectieve samenwerking.

In dit bootcamp versterken we daarom de kennis en vaardigheden van de deelnemers om de juiste randvoorwaarden te creëren voor de samenwerkingsverbanden waarin ze zich vandaag of in de nabije toekomst willen (of moeten) engageren.

Wat kan en weet je na afloop van dit bootcamp? 

Je leert: 

 • Je verwerft taal en inzicht in de diverse perspectieven en bouwstenen rond samenwerking
 • Je kiest bij elke uitdaging voor de meest geschikte vorm van samenwerking
 • Je detecteert continu de opportuniteiten en hefbomen om verbinding en vertrouwen tussen partners te realiseren
 • Je creëert draagvlak voor samenwerking door anderen te inspireren en om te gaan met mogelijke vormen van weerstand
 • Je leert jezelf positioneren ten aanzien van relevante spanningsvelden die met samenwerken gepaard gaan
 • Je ontwikkelt zelf een strategische visie over hoe samenwerken met partners ook een bijdrage levert aan het realiseren van de eigen doelstellingen en ambities (what’s in it for us)
 • Je bakent prioriteiten af en vertaalt die in heel concrete acties om zelf aan de slag te gaan (zowel in het netwerk als binnen de eigen organisatie)

Wanneer wordt dit bootcamp een succes?  

 • Je staat (idealiter) voor een concrete uitdaging of kampt met een praktisch vraagstuk dat aansluit bij dit thema
 • Je kan en mag vanuit jouw functie kritisch meedenken over dit onderwerp
 • Je hebt een goed zicht op het reilen en zeilen binnen je organisatie en kan achteraf de inzichten delen en implementeren
 • Je bent bereid om voor elke sessie een korte voorbereiding te maken en na te denken over een aantal sleutelvragen die ruim op voorhand door de docent worden meegegeven
 • Je legt tijdens de sessies een open en lerende houding aan de dag zodat alle deelnemers ook elkaar kunnen inspireren

Waar en wanneer vindt het bootcamp plaats? 

Het bootcamp gaat van start Antwerpen, in de directe omgeving van het station: 

 • sessie 1 & 2: Dinsdag 18/10 van 9.30 tot 17.00 
 • sessie 3 & 4: Dinsdag 22/11 van 9.30 tot 17.00
 • sessie 5: Dinsdag 17/01 van 9.30 tot 13.00

Covid-19: We houden steeds rekening met de maatregelen die van kracht zijn. Indien deze maatregelen fysieke bijeenkomsten verbieden of ontmoedigen, zullen we overschakelen op online bijeenkomsten. 

Docenten? 

Joris De Corte - Over de Muur (adviesbureau rond intersectorale samenwerking) en Universiteit Gent

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Ticket Prijs
Standaard € 500,00

Wat is een bootcamp?

Een bootcamp is een interactief traject waarin je in vijf halve dagen jouw vaardigheden en kennis naar een hoger niveau tilt.

Samen met zeven andere sociale ondernemingen - uit verschillende sectoren - maak je werk van een specifieke case: je leert van experts én van elkaar, in een open en vertrouwelijke sfeer.

Intersectorale praktijkvoorbeelden inspireren je om buiten je hokje te denken. Vervolgens vertaal je deze ideeën naar een visie. Ten slotte begeleiden we je persoonlijk bij de uitwerking van deze visie, tijdens een uur extra individuele coaching.

Inschrijven?

Om een maximaal resultaat in je organisatie te garanderen, stimuleren we dat elke deelnemende sociale onderneming twee deelnemers afvaardigt. Dit is geen verplichting. Je betaalt hiervoor 500 euro (excl. btw), ook als je maar één deelnemer afvaardigt.

Schrijf in via de knop hiernaast. Twee weken voor de start ontvang je een bevestigingsmail met de agenda en praktische afspraken voor de eerste sessie.

Groeilabz is een aanbod van:

Groeilabz_logo's

Ik help je graag

Ilse Balis

Ilse Balis

Adviseur sociaal ondernemen

Stel je vraag