Over Leerlab 'Managementrapportering' (Antwerpen)

Leerlab 'Managementrapportering' (Antwerpen)

Leerlab 'Managementrapportering' (Antwerpen)

Waarom deelnemen aan dit leerlab? 

Als directielid of financieel verantwoordelijke neem je elke dag meerdere belangrijke en complexe beslissingen die bepalend zijn voor de gezonde groei van je sociale onderneming. Een eenvoudig en duidelijk rapport dat toont hoe de onderneming ervoor staat, opgesteld in functie van de strategie en noden van jouw onderneming is een must om onderbouwde beslissingen te kunnen nemen en tijdig te kunnen bijsturen met oog op een evenwichtige en gezonde groei van je sociale onderneming.

Een goed managementrapport gaat verder dan je financiën: het brengt jouw sociale onderneming in kaart, het toont waar je staat op het vlak van je inhoudelijke doelstellingen en combineert dat met de financiële cijfers die daar het resultaat van zijn. Het is opgebouwd vanuit de structuur van jouw organisatie, die je activiteiten, bevoegdheden en verantwoordelijkheden op één lijn brengt. Het vertaalt je cijfers naar een werkbaar en sturend instrument, op basis van jouw strategie. Tegelijk geeft het je een heldere kijk op de financiële toestand van je onderneming (verleden, heden én toekomst) en toont het je de financiële knipperlichten. Zo kun je met kennis van zaken beslissingen nemen, doelgericht problemen aanpakken en in alle gemoedsrust opportuniteiten benutten.

Heb je al een financieel-economische achtergrond? In dit leerlab verzamel je gebruiksklare tips om het financieel beleid van jouw sociale onderneming naar een nog hoger niveau te tillen. Daarnaast ontdek je de parameters die de financiële duurzaamheid van jouw organisatie bepalen. Als klap op de vuurpijl kan je jouw kennis en ervaringen delen met gelijkgestemden, en zo jouw inzicht vergroten.  

N.B. Heb jij wat minder financiële bagage? Leg dan eerst een solide basis via het leerlab financieel management.

Wat kan en weet je na afloop van dit leerlab? 

Je leert: 

 • Een rapportering opstellen en interpreteren die logische verbanden legt tussen je strategische doelstellingen, de structuur van je werking en de financiële gevolgen van je beslissingen.
 • Een optimale wisselwerking tussen het financiële en het strategische niveau creëren.
 • De relevante subsidiekansen vertalen naar strategische doelstellingen, aan de hand van financiële parameters die je monitort in een opvolgtool.
 • De impact van specifieke (corona)scenario’s op rentabiliteit, solvabiliteit, liquiditeit inschatten.
 • De dynamiek van cash-flow (thesaurieplanning) en bedrijfskapitaal doorgronden.
 • De langetermijnfinanciering van infrastructuurinvesteringen plannen en opvolgen.
 • Een meerjarenbegroting opstellen en bijsturen vanuit de visie en missie van jouw organisatie.

Wanneer wordt dit leerlab een succes?  

 • Jouw enthousiasme tijdens en tussen de bijeenkomsten door bepaalt de kracht van dit leerlab: je haalt eruit wat je erin steekt 
 • Je staat (idealiter) voor een concrete uitdaging of kampt met een praktisch vraagstuk dat aansluit bij dit thema 
 • Je kan en mag vanuit jouw functie kritisch meedenken over dit onderwerp 
 • Je hebt een goed zicht op het reilen en zeilen binnen je organisatie en kan achteraf de inzichten delen en implementeren   

Waar en wanneer vindt het leerlab plaats? 

Het leerlab gaat door in Berchem(Antwerpen) bij Syntra Campus Antwerpen (vlak naast het treinstation van Berchem)

 • Dinsdag 15/10  van 09.30u tot 13.00u (tijdens Kick-Off moment)
 • Dinsdag 19/11 van 09.30u tot 13.00u
 • Dinsdag 10/12 van 09.30u tot 13.00u
 • Dinsdag 14/01 van 09.30u tot 13.00u
 • Laatste datum nog te bepalen

Docenten? 

Emiel De Smedt, strategisch en financieel consultant | social-profit expert

Wat zeggen anderen?

De algemeen directeur van de dienstverlener op vlak van wonen, werken, ondernemen, leren, samenleven en energie nam deel aan het Groeilabz-bootcamp over managementrapportering. Wat hij mee naar huis kreeg? Dat lees je hier!

Testimonial_ErwinDeBruyn_Stebo

Aanmelden

Je kunt je nog aanmelden. Kom je ook?

Ja, ik wil mezelf aanmelden

Prijzen

Ticket Prijs
Standaard € 650,00
Tweede deelnemer binnen dezelfde organisatie Gratis

Deelnameprijs is exclusief btw.

Wat is een leerlab?

De vertrouwde Bootcamps hebben we omgedoopt tot 'Leerlabs'. Zelfde vertrouwde recept onder een nieuwe naam!

Een leerlab is een interactief traject waarin je in vijf halve dagen jouw vaardigheden en kennis naar een hoger niveau tilt.

Samen met zeven andere sociale ondernemingen - uit verschillende sectoren - maak je werk van een specifieke case: je leert van experts én van elkaar, in een open en vertrouwelijke sfeer.

Intersectorale praktijkvoorbeelden inspireren je om buiten je hokje te denken. Vervolgens vertaal je deze ideeën naar een visie. Ten slotte begeleiden we je persoonlijk bij de uitwerking van deze visie, tijdens een uur extra individuele coaching.

Inschrijven?

Om een maximaal resultaat in je organisatie te garanderen, stimuleren we dat elke deelnemende sociale onderneming twee deelnemers afvaardigt. Dit is geen verplichting. Je betaalt hiervoor 650 euro (excl. btw), ook als je maar één deelnemer afvaardigt.

Schrijf in via de knop hierboven. Twee weken voor de start ontvang je een bevestigingsmail met de agenda en praktische afspraken voor de eerste sessie.