“Dankzij digitalisering creëren we extra tijd voor nog meer persoonlijke zorg”

Twee jaar geleden maakte Valerie Arickx een carrièreswitch vanuit de bankenwereld naar de zorg: “UNIE-K biedt intensieve ondersteuning aan meer dan 400 volwassenen met een meervoudige beperking. Daarvoor gaan we dagelijks op drie locaties met 540 medewerkers aan de slag."

Unie-k Valerie Arickx

"Persoonlijke zorg staat altijd centraal. Door administratieve taken zoveel mogelijk te digitaliseren, blijft er meer tijd over om in die individuele zorg te investeren. Samen met mijn collega Kenny Sabbe ontdekten we tijdens het Groeilabz-bootcamp hoe we die digitalisering best aanpakken.”

UNIE-K helpt de cliënten om een kwaliteitsvol en gelukkig leven te leiden. Daarvoor bieden de medewerkers een deskundig aanbod op verschillende levensdomeinen: van ondersteuning bij de dagelijkse activiteiten en een zinvolle dagbesteding, via lichamelijk welbevinden en functioneren tot een positief zelfbeeld en een rijk gevoelsleven.

Vanuit de bankenwereld

Valerie Arickx verzamelde jaren ervaring bij grote banken: “Laat dat nu net de sector zijn die de afgelopen jaren intens inzette op digitalisering. Mijn uitdaging bij UNIE-K was er dus eerder een van inschatten hoever die zogezegd ‘kille’ digitalisering in de zorgsector staat. Want hier is alles op de warme, menselijke kant gefocust. Daarom was het fijn om tijdens het bootcamp meteen te kunnen netwerken. Uit de onderlinge gesprekken blijkt dat we nog werk hebben. Maar dat er zeker potentieel is als je het goed aanpakt.”

Meer tijd voor persoonlijk contact

“Dat digitalisering de administratieve werkdruk verlicht, is een mentale klik die deuren opent”, vertelt Valerie Arickx. “Als collega’s daardoor meer tijd krijgen om in zorg te investeren, zijn ze sneller overtuigd van de digitale meerwaarde. Tegelijk ontvangen we ook jongere én oudere cliënten die vlot met internet omgaan. Ook daarom is het belangrijk om op die digitale trein te springen. Hoe we dat gaan doen, zijn we nu aan het uitschrijven in een strategisch IT-plan.”

Collega’s uit hun comfortzone halen

Valerie Arickx vroeg haar collega Kenny Sabbe om samen deel te nemen: “Je leert van experts, maar ook van mededeelnemers. Tegelijk zorgt het intern voor nieuwe uitdagingen. Kenny is mijn IT-toeverlaat. Het bootcamp haalde hem uit zijn comfortzone. Dat opent nieuwe perspectieven en zorgt voor honger om een serieuze inhaalbeweging in te zetten. Het is fijn om met ons twee af te bakenen wat relevant is. Want Artificial Intelligence spreekt wel tot de verbeelding. Maar we hebben acutere projecten die eerst nodig zijn.”

Ook klaar voor de volgende stap?

Schrijf je in voor het Bootcamp 'Digitale strategie introduceren in je onderneming'.

Digitale-strategie