Duurzaamheidsverslaggeving als opstap voor een brede impactmeting

Duurzaamheidsverslaggeving als opstap voor een brede impactmeting

Geconfronteerd met een toenemende vraag naar impactmeting vanuit de subsidiërende overheid, volgden Werner Verbruggen en Jurgen van der Waal van de kwaliteitsdienst van Groep Ubuntu in 2023 het bootcamp ‘Duurzaamheidsverslaggeving’. “We willen natuurlijk voldoen aan het kwaliteitsdecreet voor onze sector en het kunnen aantonen van impact is daarbij cruciaal”, weet Werner. “Duurzaamheidsrapportage biedt ons een manier om deze impact aan te tonen."

“Het bootcamp gaf ons waardevolle inzichten omdat we konden leren van de ervaringen van deelnemers uit andere sectoren." (Werner Verbruggen – kwaliteitsdienst Groep Ubuntu)

Jurgen van der Waal: “De kans dat wij binnen dit en twee jaar een duurzaamheidsverslag gaan opleveren is niet erg groot. Maar de systematiek die erachter zit, willen we wel combineren met het theory-of-change-verhaal. Om vanuit die combinatie te kijken naar onze strategische doelstellingen: hoe kunnen we het in kaart brengen van onze output systematiseren zodat we die telkens kunnen herleiden tot een bepaalde actie? Dat is niet zo evident. Vanuit de bootcamp hebben we heel wat tools aangereikt gekregen, zoals stakeholder mapping, waar we gretig van gebruik zullen maken. Maar wel op een manier die past binnen onze organisatie. Zodat het niet iets wordt wat er nog bovenop komt.”

Werner Verbruggen: “In veel organisaties is zo’n duurzaamheidsrapportering iets wat apart loopt van andere rapporteringen. Dan zie je dat er iemand probeert een aantal parameters samen te brengen, en vaak zijn dat dan net de milieuparameters, hier en daar aangevuld met een sociale parameter in samenspraak met de HR-afdeling. Wij willen vertrekken van een holistische visie. Ons managementsrapporteringssysteem moet echt alle belangrijke indicatoren omvatten van de werking van onze organisatie. Dus hoe gaan we om met onze klanten en cliënten? Hoe gaat het met onze medewerkers In de organisatie? Hoe doen we het economisch en hoe doen we het ecologisch? Dat vraagt natuurlijk wel wat werk om het zo allesomvattend te doen. We zijn daarom volop bezig om al deze rapporteringen in gang te steken, zodat we binnenkort goede cijfers hebben die we kunnen gebruiken. Met deze brede impactoefening hopen we voldoende te kunnen staven dat we wel degelijk kwalitatief bezig zijn en impact realiseren op die vlakken waar we voor willen staan.”

Medewerkers centraal

“Sinds onze fusie in 2019 staat duurzaamheid centraal in onze bedrijfsvoering,” vult Werner aan, “maar dan wel vanuit onze visie op medewerkersbeleid. Zij staan centraal in onze kernprocessen, dus we vonden dat onze duurzaamheidsstrategie dat moest reflecteren. We willen voor onze medewerkers echt werkbaar werk aanbieden in een organisatie waar mensen energie kunnen krijgen van hun werk.”

“Maar daarnaast trekken we ook zeker de kaart van ecologische duurzaamheid en hebben we bijvoorbeeld ingetekend op de Green Deal Zorg om intern die bewustwording op gang te brengen. Want in feite zit duurzaamheid al in het DNA van Groep Ubuntu, we hebben bijvoorbeeld een bioboerderij die al minstens 10 jaar produceert volgens ecologische principes. Ik denk dat we meer moeten laten zien wat we al doen. Daarom was het voor ons belangrijk om te leren hoe we al deze initiatieven naar buiten kunnen brengen zonder dat het een vorm van greenwashing wordt. Het bootcamp heeft ons zeker meer nuance en richting gegeven in dat verhaal.”

Over het bootcamp

Werner Verbruggen: “Vooral het concept van met twee te kunnen deelnemen, sprak ons aan. En dat dat dan nog aan een prijs die voor onze sector nog goed haalbaar is! Dat maakt dat je achteraf iets sterker staat om de lessen die je hebt geleerd, te introduceren in de organisatie.”

“Het is zeker ook aan te raden om intern voldoende steun voor dit proces te verzamelen op voorhand”, vult Jurgen aan. “Bij uitstek bij de directie. Want de sessies volgen elkaar snel op. Als je telkens nog moet werken aan het creëren van een draagvlak, dan wordt het knap lastig om bijvoorbeeld op twee maanden tijd een communicatieplan voor duurzaamheid af te werken.”

Werner Verbruggen: “De docent, Ilse Moens, heeft een brede ervaring in zowel profit als social profit, dus zij kon wel refereren naar relevante voorbeelden uit andere sectoren en dat maakt het altijd wel interessanter. Want als je steeds binnen dezelfde sectoren zit te vissen, dan vind je niet altijd de kennis die je nodig hebt. Sommige sectoren lopen nu eenmaal voor op een aantal vlakken of hebben een aanpak die voor ons wel interessant kan zijn. Daarin wist Ilse wel heel goed welke cases ze op tafel moest brengen.”

Jurgen van der Waal: “Ze kon ook goed schakelen tussen de verschillende contexten waarmee de deelnemers te maken hebben. Dat was wel prettig. De ene zat bijvoorbeeld in de bejaardenzorg en de andere in de apothekerswereld. Ze kon daarbij goed duiden welk stukje van duurzaamheid relevant is voor wie."

Over Groep Ubuntu

Groep Ubuntu is een zorgorganisatie die zich voornamelijk richt op mensen met een handicap. Hun hoofdactiviteit omvat zowel dagbesteding als residentiële zorg. Groep Ubuntu is een netwerk van 6 verschillende vzw’s, waaronder een vzw rond vrijetijdsbeleving en zelfs een huishoudhulpdienst via dienstencheques. Deze brede aanpak stelt hen in staat om niet alleen kwetsbare burgers en mensen met een verstandelijke beperking te helpen, maar ook diensten aan te bieden aan de brede samenleving. Telkens vanuit hun missie om een inclusieve maatschappij te bevorderen, waarin iedereen een volwaardig maatschappelijk bestaan kan leiden.

Groep Ubuntu is gevestigd in Zuid-West Vlaanderen, voornamelijk rond Kortrijk, Kuurne, Avelgem en Menen.

Gerelateerde opleidingen

26 november 2024

Groeilab klimaatverantwoord ondernemen: verlaag je CO2-uitstoot (Antwerpen)

Groeilab maatwerkbedrijven.png

Boost jouw duurzame strategie! Laat je begeleiden bij het in kaart brengen van je grootste milieu-impact, maatregelen door te voeren die effectieve impact hebben, en advies te krijgen over de voordelen als je inzet op milieuvriendelijke technologieën.

26 november 2024

Groeilab duurzame zorg: verlaag CO2-uitstoot via slim voeding- en mobiliteitbeheer (Antwerpen)

Banner Groeilab voeding- en mobiliteitbeheer.png

Boost jouw duurzame strategie! Laat je begeleiden bij het in kaart brengen van je grootste milieu-impact, maatregelen door te voeren die effectieve impact hebben, en advies te krijgen over de voordelen als je inzet op milieuvriendelijke technologieën.

26 november 2024

Groeilab duurzame zorg: verlaag CO2-uitstoot via slim voeding- en energiebeheer (Antwerpen)

Groeilab verlaag je CO2-uitstoot_Tekengebied 1 kopie 27.png

Boost jouw duurzame strategie! Laat je begeleiden bij het in kaart brengen van je grootste milieu-impact, maatregelen door te voeren die effectieve impact hebben, en advies te krijgen over de voordelen als je inzet op milieuvriendelijke technologieën.

11 maart 2025

Leerlab impactvolle samenwerking met bedrijven (Antwerpen)

Leerlab 'Impactvolle samenwerking met bedrijven'.png

Om als sociale onderneming goed in te spelen op de mogelijkheden van samenwerking met bedrijven, ben je best goed voorbereid. Je krijgt inzichten in de trends, valkuilen en voordelen. Je gaat ook nadenken over welke vormen van samenwerking voor je organisatie het meest zinvol zijn.

13 maart 2025

Inspiratielab duurzaamheidsrapportering: alles wat je moet weten over VSME (Gent)

Inspiratielab duurzaamheidsrapportering.png

In dit inspiratielab leer je hoe duurzaamheidsmaatregelen volgens VSME gemeten worden en welke acties leiden tot betere cijfers. Bereid je voor op vragen van banken en CSRD-plichtige bedrijven.

17 maart 2025

Begeleidingstraject SDG Pioneer

NL_SDG_poster_cropped.jpg

In samenwerking met CIFAL Flanders en GoodPlanet biedt Verso een begeleidingstraject aan om SDG Pioneer te worden.

28 april 2025

Inspiratielab plantaardig eten in de zorg

Inspiratielab plantaardig eten in de zorg.png

Ontdek in dit inspiratielab hoe je plantaardig eten in zorginstellingen kan stimuleren: van betrokken koks tot een enthousiast management. Ervaar de voordelen van gezond, duurzaam eten en neem deel aan een brainstorm vol best practices en oplossingen!

12 juni 2025

Inspiratielab op weg naar een fietsvriendelijke organisatie

Inspiratielab op weg naar een fietsvriendelijke organisatie.png

In dit inspiratielab deelt Traject ideeën om fietsgebruik te stimuleren met de 3I-methode (incentive, information & infrastructure), aangevuld met een praktijkvoorbeeld en een workshop voor het fietsbeleid. Het inspiratielab is geschikt voor iedereen die nieuwsgierig is naar manieren om fietsgebruik binnen hun organisatie te bevorderen en hun fietsbeleid te verbeteren.