Business Model Canvas vormt financieel fundament voor nieuwe centrum van Ter Loke

Business Model Canvas vormt financieel fundament voor nieuwe centrum van Ter Loke

Heel wat algemeen directeurs binnen de social profit hebben hun wortels in de zorgverlening zelf. Dat geldt ook voor Lex Vorsselmans. Hij groeide door van directeur bijzondere jeugdzorg tot algemeen directeur van Ter Loke. Om zijn financiële kennis bij te spijkeren, volgde Lex een bootcamp van Groeilabz. De kennis die hij daar verwierf – het Business Model Canvas op kop – vormde een welkome leidraad bij de uitbouw van een nieuwe locatie. 

Ter Loke biedt professionele zorg en begeleiding op maat aan 400 kinderen, jongeren, jongvolwassenen en hun gezin in een kwetsbare situatie. Maar ook aan personen met een beperking. Daarvoor werken we een oplossing uit  hetzij residentieel (in de Ter Loke-centra), hetzij ambulant of mobiel.  De 200 medewerkers zijn actief op 12 verschillende locaties in de Antwerpse Kempen. 

Toen Lex Vorsselmans het roer van deze organisatie in handen nam, had hij nog relatief weinig cijfers gegeten. Daarom schreef hij zich in voor de bootcamp financieel management van Groeilabz: “De begeleider presenteerde een uitgebreidereeks processen en concepten. Tijdens de derde sessie van de bootcamp introduceerden ze het Business Model Canvas. Dat bleek al gauw de lijm tussen al die afzonderlijke modellen. Het laat toe om de verschillende aspecten van een nieuw project meteen concreet te maken tijdens een intern overleg. Zo hou je de vaart en het overzicht in je projectontwikkeling.”

Multifunctioneel jeugdlogiescentrum

“Als je een externe opleiding volgt, blijft het een uitdaging om de essentie intern over te brengen aan je collega’s”, merkt Lex Vorsselmans op. “Daarom is het waardevol dat je met twee personen mag deelnemen aan de bootcamp. Samen met onze coördinator voor de financiële diensten ging ik aan de slag met een strategische bestuursoefening. Via een schenking kregen we namelijk een nieuwe locatie van 4 hectare voorhanden. Daar willen we een extra centrum uitbouwen dat sterkere verbinding maakt tussen jeugdhulp en jeugdwerk waardoor het de jeugdhulp mee helpt normaliseren. Aan de hand van het Business Model Canvas dachten we na over bijvoorbeeld de doelgroepen, communicatiekanalen en financiën. De feedback tijdens de bootcamp hielp om alles te verfijnen, om het daarna aan ons bestuur voor te leggen.”

Ter Loke2

De voordelen van een online aanpak

Het voorbije jaar vond de bootcamp online plaats. Maar daar ziet Lex Vorsselmans geen graten in. “Vijf halve dagen, zonder extra verplaatsingen: dat is relatief eenvoudig in te plannen. Mijn vrees dat de diepgang, groepsvorming en de responssnelheid eronder zouden lijden, bleek ongegrond. De begeleiders combineren het juiste tempo met de nodige interactie. Dat merkte ik ook bij het bootcamp over strategie en leiderschap dat ik eerder al volgde. De feedback die je van collega-deelnemers en van de begeleiders krijgt, helpt je echt vooruit”, zo besluit Lex. 

Klaar voor de volgende stap?

Schrijf je in voor een van de opleidingen van Groeilabz.

Gerelateerde opleidingen

12 maart 2024

Bootcamp 'Financieel management basis' (Antwerpen)

Financieel-management_ZT.png

-RESERVELIJST - ‘Leer financieel onderbouwde beslissingen nemen.’ Heb jij als manager of bestuurder van een sociale onderneming niet meteen een financieel-economische achtergrond? Heb je nood aan begeleiding die jou inzicht geeft in hoe je de financiële performantie van jouw onderneming kan monitoren?

14 oktober 2024

Leerlab 'Financieel management basis' (Leuven)

Leerlab financieel management.png

‘Leer financieel onderbouwde beslissingen nemen.’ Heb jij als manager of bestuurder van een sociale onderneming niet meteen een financieel-economische achtergrond? Heb je nood aan begeleiding die jou inzicht geeft in hoe je de financiële performantie van jouw onderneming kan monitoren?

15 oktober 2024

Leerlab 'Managementrapportering' (Antwerpen)

Leerlab management rapportering.png

Als directielid of financieel verantwoordelijke neem je elke dag meerdere belangrijke en complexe beslissingen. Een eenvoudig en duidelijk rapport is een must om onderbouwde beslissingen te kunnen nemen en tijdig te kunnen bijsturen met oog op een evenwichtige en gezonde groei van je sociale onderneming.

17 oktober 2024

Leerlab 'Subsidiemanagement' (Gent)

Leerlab subsidiemangement.png

Projectsubsidies voor de social profit? Jazeker! Laat je inspireren en ondersteunen om geen kans onbenut te laten. Dit leerlab verhoogt de slaagkans op subsidies om jouw organisatiedoelen te bereiken.